EXPO MILAN 2015: директор Інституту Володимир Устименко взяв участь у конференції «Покращення бізнес-клімату та інвестиційних можливостей» (м. Мілан, Італія)

Протягом 6 – 7 травня 2015 р. директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України Володимир Анатолійович Устименко в рамках проведення EXPO MILAN 2015 взяв участь у конференції, присвяченій спільній кооперації «Покращення бізнес-клімату та інвестиційних можливостей».

фото 1 (2) (1)

фото 8

Конференція проводилася під егідою Європарламенту та Єврокомісії. З доповіддю на конференції виступив віце-президент Європейського парламенту Антоніо Тайані, який висвітлив перспективи та проблеми Європейсько-середземноморської економічної інтеграції, складність узгодження інтересів суб’єктів господарювання з урахуванням політичної ситуації в Європі та шляхи їх подолання, роль у цьому європейських інституцій.

фото 1(1)

Деяким аспектам євро-середземноморського промислового співробітництва, узгодженню інтересів бізнесу й державних інституцій було присвячено виступ Хани Ураіді, представника корпорації розвитку Йорданії.

фото 3 (1)

Інтерес учасників конференції викликав виступ помічника Генерального директора з торгівлі Європейської комісії Пітера Янга, котрий охарактеризував стан торговельних відносин, особливо питання поставки продуктів харчування, розвиток бізнесу в Північній Африці.

фото 4 (1)

Думка Пітера Янга багато в чому співпадала з тезами Генерального секретаря Конфедерації Єгипетсько-Європейської бізнес-асоціації Алсана Езза, який у своєму виступі наголосив на стимулюванні харчової промисловості й торгівлі, створенні кластерів в енергетиці, транспорті тощо.

фото 6 (1)

Особливу увагу учасників конференції було присвячено створенню, розвитку кластерів, посиленню співпраці між ними. Кластеризації як інноваційному інструменту розвитку бізнесу в різних сферах було присвячено виступ Жерарда Потаконні, керівника департаменту зв’язків з кластерами та бізнесом Центру міжнародного промислового співробітництва (UNIDO), спеціалізованої установи ООН.

фото 7 (1)

Доповідь викликала пожвавлення в залі та багато запитань, на які доповідачем було надано вичерпні відповіді.

фото 2 (2)

Більше половини конференції було присвячено налагодженню комунікації між її учасниками з метою організації співробітництва, для чого було створено умови для спілкування в запланований час.

фото 9 (1)

фото 9

В рамках цього формату директором Інституту було проведено переговори про можливості співпраці з обміну інформацією, організації можливості проведення спільних заходів з навчання, створення спільних з українськими підприємствами кластерів з представником AgroTransilvania Cluster – Felix Arion, Румунія; представником CANTINA COLLE MORO SOC.AGRICOLA – Danilo Iasci, Італія; представником ATD – Innovate Regional Cluster Print Packaging Deign ROMANIA – Kovacs-Vajda Istvan, Румунія; представником Industrial Research Institute – Bassam Frenn, Ліван.

Після цього було відвідано Всесвітню виставку EXPO 2015, на якій були представлені 143 країни. Девіз виставки – «Нагодувати планету», «Енергія для життя».

фото 10(3)

фото 10 (1)

фото 10 (2)

фото 10(4)