Про результати участі співробітників Інституту у заходах 219-ї сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО

У період з 13 по 27 березня 2024 р. відбулася 219-ї сесія Виконавчої ради ЮНЕСКО, що є другим з найвищих органів Організації, який розглядає програму її роботи і відповідний кошторис. Серед питань Порядку денного розглянуто й питання про заходи щодо допомоги Україні та про дії з імплементації Рекомендації 2017 р. щодо науки та науковців-дослідників.

Співробітники інституту, як представники Національної академії наук України: директор Інституту, член-кореспондент НАН України, д.ю.н., проф. Володимир Устименко та провідний науковий співробітник, керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, к.ю.н., с.н.с. Алевтина Санченко,взяли онлайн участь у трьох заходах сесії Виконавчої ради:     

  • 19 березня ц.р. у спеціальному заході з презентації Програми ЮНЕСКО щодо сприяння науковій свободі та безпеці науковців (https://www.unesco.org/en/articles/promotion-scientific-freedom-and-safety-scientists-new-programme-and-call-action);
  • 26 березня ц.р. у засіданні з обговорення та схвалення Програми ЮНЕСКО щодо сприяння науковій свободі та безпеці науковців із відповідним Закликом до дії (документ 219EX/30 – https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000388796; https://www.instagram.com/reel/C5EKBBfNyyr/?igsh=YTRhNjIxM2ozMzAz);
  • 26 березня ц.р. у засіданні з обговорення та схвалення Звіту про реалізацію заходів ЮНЕСКО і Програми надзвичайної допомоги Україні (документ 219EX/5.I.G – https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000388761?posInSet=16&queryId=N-2452ba74-d8d9-49ce-a573-8c032a385e5d).

У результаті ретельної попередньої роботи над змістом документів і комунікаційної роботи Керівного комітету зі сприяння свободі наукової діяльності й безпеці науковців, Секретаріату ЮНЕСКО та його керівництва, насамперед помічника Генерального директора з соціальних і гуманітарних наук Габріели Рамос, поширенню відео-звернення Президента НАН України академіка Анатолія Загороднього, більшістю голосів держав-членів Виконавчої ради схвалено таку редакцію документу, яка включає пропозиції представників НАН України. Так, на тлі зауважень представників певних держав щодо недоцільності або неправомірності політизації питань захисту свободи і безпеки науковців, остаточно підтримано необхідність «пріоритизувати захист безпеки та свободи науковців у контексті широких зусиль із захисту та збереження науки у випадках будь-яких конфліктів і надзвичайних ситуацій, включаючи науковців, вимушено переміщених за таких обставин, та визначити конкретні заходи у цьому напрямі у межах діяльності ЮНЕСКО у цих сферах».

За підсумками засідання з обговорення та схвалення Звіту про реалізацію заходів ЮНЕСКО і Програми надзвичайної допомоги України вирішено, що незважаючи на дуже складні умови в Україні, ЮНЕСКО зміцнюватиме зусилля з мобілізації додаткових ресурсів і налагодження партнерства для надання підтримки у реконструкції культурної, освітньої та наукової інфраструктури нашої держави.

Послідовне та рішуче обстоювання позицій України під час заходів 219-ї сесії Виконавчої ради відбулося завдяки професійній роботі українських дипломатів:заступника Постійного представника України при ЮНЕСКО Миколи Мовчана та радника Постійного представника України при ЮНЕСКО Наталії Шакуро.