Науково-практичний круглий стіл «Порядок підготовки дисертацій на здобуття наукового ступеня «доктора філософії» в сучасних умовах»

12 лютого 2024 року було проведено науково-практичний круглий стіл: «Порядок підготовки дисертацій на здобуття наукового ступеня «доктора філософії» в сучасних умовах.

Всього до участі у науково-практичному круглому столі долучалось понад 170 науковців з усіх куточків України. Зокрема, і співробітники Інституту: директор Інституту, гарант освітньо-наукової програми, професор Володимир Устименко, заступник директора Інституту з наукової роботи, член Ради із забезпечення якості вищої освіти Інституту, професор Руслан Джабраілов, завідуючий аспірантури і докторантури Інституту, член Ради із забезпечення якості вищої освіти Інституту Антон Сошников, член Ради із забезпечення якості вищої освіти Інституту, старший дослідник Тетяна Гудіма та Анастасія Токунова, Анастасія Волкова. Також до участі були залучені аспіранти.

Модератором наукового заходу виступив віце-президент з наукової роботи Науково-дослідного інституту публічного права Андрій Боровик.

Під час наукового заходу було піднято низку актуальних питань, що виникають під час підготовки та захисту дисертацій. Зокрема, питання науково-методичних підходів до написання дисертаційної роботи розкрила професор кафедри всесвітньої історії Волинського національного університету імені лесі Українки, професор Мирослава Філіпович. Професор, академік, заслужений діяч науки і техніки України Іван Богатирьов навів основні етапи співпраці аспіранта на наукового керівника при написанні дисертації. 

Не оминули учасники наукового заходу і питання академічної доброчесності. З відповідною доповіддю-презентацією: «Академічна доброчесність аспіранта, як запорука якісної освіти» виступила завідувач кафедри кримінально-правових та адміністративно-правових дисциплін Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука, доцент, академік Наталія Деревянко.

Віце-президент з наукової роботи Науково-дослідного інституту публічного права Андрій Боровик провів для всіх учасників презентацію на тему: «Мета та етапи підготовки фахових наукових статей», а професор, завідувач кафедри професійних та спеціальних дисциплін Херсонського факультету Одеського державного університету внутрішніх справ Олег Шкута виступив з доповіддю: «Воєнний стан в Україні, як основа предмету дисертаційних досліджень: кримінологічний аспект».

Особливо актуальною для аспірантів та науковців була доповідь щодо  можливостей для аспірантів у співпраці з Центром українсько-європейського наукового співробітництва», яку провів особисто генеральний директор Центру – професор Михайло Віхляєв.

Кожна доповідь супроводжувалась жвавою дискусією та низкою запитань, на які доповідачі надавали обґрунтовані відповіді.