Пішов з життя видатний вчений-правознавець Віталій Іванович Семчик

9 грудня на 87 році життя покинув цей світ відомий корифей української юридичної науки, член-кореспондент Національної академії наук України, академік Академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, і просто Людина з великої літери Віталій Іванович Семчик.

Семчик Віталій Іванович

Віталій Семчик – видатний вчений-правознавець, напрямами наукової діяльності якого були адміністративне, аграрне, земельне і підприємницьке право, правові проблеми управління, державного регулювання підприємницької діяльності у сфері агропромислового комплексу, аграрної та земельної реформи, приватизації державного майна і землі, кооперації (сільськогосподарської і споживчої), права власності, дослідник і викладач, талановитий педагог, доктор юридичних наук, професор, дійсний член (академік) Національної академії правових наук України. Заслужений діяч науки і техніки України, учасник Великої Вітчизняної війни, нагороджений відзнакою Президента України «Захиснику Вітчизни», медаллю «65 років Перемоги у Вітчизняній війні 1941–1945 рр.», орденом Богдана Хмельницького III ступеня. Лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, нагороджений орденом «За заслуги» III, ІІ ступеня, орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня, Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, Почесною грамотою Верховної Ради України, орденом УПЦ Святого рівноапостольного князя Володимира III ступеня, орденом «Святий князь Володимир» ІV ступеня, Почесною грамотою національного університету біоресурсів і природокористування. Лауреат Премії імені Ярослава Мудрого.

До останнього дня він не покидав справи усього свого життя – розвитку правової науки. Теплотою свого величезного серця він огортав кожну людину із якою зводило його Життя і завжди допомагав віднаходити вирішення складних ситуацій, які багатьом здавалися практично безвихідними. Життєвий шлях Віталія Івановича не був простим, але завжди був сповнений людської гідності, відданості, добропорядності, працьовитості та вдячності за будь-які дарунки і випробування долі. Він пережив роки голодомору, ІІ світової війни, складні революційні роки незалежної України, гартуючи у собі найвищі людські чесноти – добропорядність, чесність, відвагу, вміння боротися за справедливість до останнього, доброзичливе ставлення до людей.

За роки свого життя за свою самовіддану працю Віталій Іванович був удостоєний численних премій і нагород, але зовсім не ці здобутки, а віра у краще в усьому навкруги, кожного дня надавали йому снаги долати свої доленосні стежки. Для кожного із свої учнів він завжди знаходив час у своєму напруженому графіку, для багатьох він був наставником у широкому розумінні цього слова.

Інститут економіко-правових досліджень НАН України вчені правознавці глибоко сумують з приводу смерті Віталія Івановича Семчика.

Висловлюємо глибоке співчуття рідним, близьким Віталія Івановича.

Світла пам’ять про нього буде завжди жити в серцях колег, учнів, друзів.