Засідання Керівного комітету ЮНЕСКО з питань свободи та безпеки науковців

29 лютого 2024 р. директор Інституту, член-кореспондент НАН України, член-кореспондент НАПрН України, д.ю.н., проф. Володимир Устименко та провідний науковий співробітник, керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, к.ю.н., с.н.с. Алевтина Санченко вперше в якості представників Національної академії наук України взяли участь у засіданні Керівного комітету ЮНЕСКО з питань свободи та безпеки науковців.

Напередодні ними було розроблено пропозиції до проєктів Пояснювальної доповіді, рішення Виконавчої ради ЮНЕСКО та Заклику до дій в цій сфері з акцентом на проблематику забезпечення свободи та безпеки науковців, які працюють в умовах війни, зокрема вчених – внутрішньо переміщених осіб. 

Під час засідання Керівного комітету розглядалися питання організації спільної діяльності держав-членів ЮНЕСКО з метою імплементації Рекомендації ЮНЕСКО 2017 р. щодо науки та науковців-дослідників. Зокрема, обговорювалося проведення круглого столу з цих питань під час проведення 219-ї сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО 19 березня 2024 р., коли буде прийнято рішення щодо розроблення і запровадження Програми та плану дій з просування наукової свободи і безпеки науковців.

У засіданні взяли участь відповідальні співробітники Секретаріату ЮНЕСКО – програмний спеціаліст сектору з питань інклюзії, прав та міжкультурного діалогу Константінос Тарарас і проєктий спеціаліст Карл Ваннетельбош та представники понад двадцяти держав-членів ЮНЕСКО.