Про початок співробітництва Інституту з Організацією Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО)

20 жовтня 2023 року в режимі онлайн відбулась перша робоча зустріч між співробітниками Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» (Інститут) та Організації  Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО).

Під час зустрічі обговорено питання встановлення двостороннього співробітництва у напрямі підтримки та розвитку науки в Україні та забезпечення безпеки науковців, передусім  учених-внутрішньо переміщених осіб. Зокрема йшлося про наукову діяльність Інституту як переміщеної у 2014 році з м. Донецька наукової установи у межах вже розроблених, поточних і перспективних науково-дослідних тем та його наукових працівників, більшість із яких є внутрішньо переміщеними особами. Також обговорювалась діяльність Національної академії наук України, Донецького наукового центру НАН України та МОН України й ГО «Асоціація вчених-внутрішньо переміщених осіб» в аспекті проблем, з якими стикаються вчені – внутрішньо переміщені особи в їх професійному житті, які впливають на можливість і якість їх роботи нині та які потенційно можуть постати перед ними у повоєнний час.

Наголошувалось на тривалості співпраці Національної академії наук України з ЮНЕСКО через діяльність Національної комісії у справах ЮНЕСКО, до складу якої входить Президент НАН України Анатолій Загородній, академік НАН України, доктор фізико-математичних наук, професор. Новий імпульс розвитку співробітництва надало відкриття наприкінці 2022 року Офісу ЮНЕСКО в Україні на чолі з професоркою К’ярою Децці Бардескі.

У ході зустрічі професорка К’яра Децці Бардескі та її колеги Амаль Касрі – керівниця сектору з питань науки, досліджень, інновацій та інжинірингу, Константінос Тарарас – програмний спеціаліст сектору з питань інклюзії, прав та міжкультурного діалогу і Карл Ваннетельбош – проєктий службовець, зазначили, що питання підтримки та розвитку соціальних і гуманітарних наук, «переміщеної науки», вчених – внутрішньо переміщених осіб, забезпечення безпеки науковців України є одним із пріоритетів роботи місцевого та головного офісу ЮНЕСКО. Вони повідомили про те, що вивчають стан розвитку і поточні виклики в сфері науки України, а також про міжнародну технічну та експертну підтримку, яка може бути надана українським науковцям з боку ЮНЕСКО в межах її тематичних програм і проєктів.

За результатами першої зустрічі досягнуто домовленості про подальшу комунікацію в формі засідань для формування підходів, вибору форматів і тем спільної діяльності, зокрема й можливої роботи спеціальної фокус-групи з питань вчених – внутрішньо переміщених осіб.

У обговореннях з боку НАН України та Інституту взяли участь Володимир Устименко – член Президії НАН України, голова Донецького наукового центру НАН України та МОН України, член-кореспондент НАН України, директор Інституту, доктор юридичних наук, професор; Руслан Джабраілов – заступник директора Інституту з наукової роботи, доктор юридичних наук, професор; Олена Тарасевич – завідуюча відділом економіко-правових проблем містознавства, доктор економічних наук, доцент; Алевтина Санченко – керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини  в сфері економіки, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник. До зустрічі також долучились Інна Заблодська – директоркаЛуганської філії Інституту, доктор економічних наук, професор; Тетяна Гудіма – заступниця завідуючого відділом проблем модернізації господарського права та законодавства, доктор юридичних наук, старший дослідник; Антон Сошников – завідуючий аспірантурою та докторантурою Інституту, кандидат юридичних наук; Олександр Ілларіонов – старший науковий співробітник відділу господарсько-правових досліджень проблем економічної безпеки.