Відбулася стратегічна сесія щодо напрацювання Дорожньої карти європейської інтеграції освіти і науки

24 травня відбулася стратегічна сесія щодо напрацювання Дорожньої карти гармонізації секторальних політик та законодавства у сферах освіти і науки з acquis ЄС до 2027 року.

Мета створення такої карти, щоб здобувачі освіти, освітяни та науковці користувалися перевагами членства України у ЄС, розвивалися та мали змогу реалізовувати свій потенціал.

Шлях до євроінтеграції – це не лише про формальне виконання Угоди про асоціацію та всіх вимог. Перш за все йдеться про культурні злами:

Пріоритет на зміст та сенс, а не формальне виконання. Освіта і наука – ті стовпи, які допомагають нам інтегруватися в європейську систему цінностей ще з дитсадка та школи.

  • Наші громадяни мають упевнено ідентифікувати себе як українці і як члени європейської спільноти. 
  • Кожен українець і українка мають стати конкурентоспроможними на рівні з громадянином будь-якої іншої європейської держави.
  • Результатом стратегування стане Дорожня карта, яка сформує візію, міститиме конкретні кроки, а також структурує роботу у сфері європейської інтеграції освіти і науки.

    У заході взяли участь Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, народні депутати, представники Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції України, Національного агентства кваліфікацій, Національного агентства забезпечення якості вищої освіти, Міністерства закордонних справ України, Міністерства молоді та спорту України, Національного фонду досліджень, Державної служби якості освіти, Українського центру оцінювання якості освіти, Представництва ЄС в Україні, Команди підтримки реформ при МОН, Національної академії наук України.

    Національна академія наук України була представлена заступником завідувача відділу проблем модернізації господарського права та законодавства Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України», доктором юридичних наук, старшим дослідником Тетяною ГУДІМОЮ