Співробітник Інституту взяв участь у FIT-4-NMP Tech Transfer Interactive Workshop у м. Прага, Чехія

Заступник завідувача відділу проблем модернізації господарського права та законодавства, д.ю.н., старший дослідник Гудіма Тетяна взяла участь у FIT-4-NMP Tech Transfer Interactive Workshop (8-9 грудня, 2022 р., м. Прага, Чехія).

Цей семінар призначений для осіб, відповідальних за налагодження співпраці між академічними та бізнесовими колами щодо трансферу технологій, які бажають розширити свої навички та поглибити знання у відповідній сфері.  

Серед цілей навчання були виділені наступні:

– Широкий огляд сфер, які охоплюють спеціалісти з передачі знань;

– Висвітлення основних результатів діяльності спеціалістів з передачі знань та трансферу технологій;

– Отримати уявлення про патентування та оцінку патентів, а також про процес ліцензування;

– Розробити елементарні інструменти для роботи з винаходами, винахідниками, ліцензіатами, засновниками та потенційними партнерами по співробітництву;

– Поглибити знання про створення дочірніх компаній, включаючи широкі можливості фінансування;

– Налагодження комунікації між науковими колами та промисловістю в рамках співпраці;

– Управління очікуваннями.

Професійним тренерам семінару вдалося не тільки досягти поставлених цілей та надати учасникам інформативний і цікавий лекційний матеріал, але й дозволити їм «приміряти» на себе різноманітні ролі в рамках вирішення низки кейсів, а також занурити їх у жваві дискусії.  

Jeff Skinner розповів про особливості процесу трансферу технологій, патентування та ліцензування, тактики продаж тощо, а також юридичного процесу – від «рукостискання» до укладання угоди;

Laura McDonald ознайомила з різними типами угод і положень про інтелектуальну власність та розповіла, як керувати проєктами, що перетинаються; 

Mark Wilson дав низку корисних порад щодо плану дій у разі виникнення проблем, зокрема порушення договірних умов.

Наприкінці навчання всі учасники отримали сертифікати.

Захід було проведено в рамках проєкту FIT-4-NMP, що фінансується програмою Європейської комісії Horizon 2020 для розширення участі талановитих новачків з недостатньо представлених регіонів у програмі Horizon Europe.

Організатор: ASTP – провідна європейська асоціація професіоналів у галузі передачі знань

Трансфер технологій дійсно важливий вектор для розвитку наукових установ та інноваційного розвитку національної економіки. Ефективна співпраця науки та бізнесу у відповідному напрямі допоможе відбудувати економіку та якісно змінити дослідницький простір України.

Дякуємо організаторам за цей корисний і цікавий захід, а також лекторам за інформативні лекції та жваві дискусії!