Участь співробітників Інституту в VI Харківському міжнародному юридичному форумі

4-7 жовтня 2022 р. відбувся VI Харківський міжнародний юридичний форум, який є подією загальнодержавного значення та проводиться спільно Міністерством освіти і науки, Міністерством юстиції, Міністерством економіки України та Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого.

Цей захід традиційно зібрав українських і зарубіжних правників і запропонував для розгляду ряд актуальних для поточного часу питань. Серед них: захист жертв війни в Україні; Україна на шляху до членства в ЄС: виклики та перспективи; Україна – ЄС: проблеми та напрями адаптації фінансового законодавства; штучний інтелект, дискримінація та прогнозування; міжнародні стандарти цивільного судочинства: виклики воєнного часу та адаптація до законодавства ЄС; Скандинавський підхід до сталого розвитку: історія та сучасні тенденції, ін.

Державну установу «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» на ньому представили провідний науковий співробітник, керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, канд. юр. наук, ст. наук. співр. Алевтина Санченко; ст. наук. співр., експерт Центру, канд. юр. наук Антон Сошников; ст. наук. співр., експертка Центру, канд. юр. наук Анастасія Токунова.

Серія заходів з питань бізнесу та прав людини під загальною темою «Сталість у перехідний період: корпоративна повага до солідарності» включала загальну дискусію «Солідарність, права людини і корпоративні актори» і вебінари «Примусова міграція в часи війни і роль приватних суб’єктів у мінімізації ризиків примусової праці» та «Корпоративна солідарність, заснована на інструментах бізнесу і прав людини».

Під час цих заходів експертами обговорювалися наступні аспекти: 

– Солідарність як фундаментальна цінність і принцип європейського правопорядку. Солідарність і права людини;

– Важливість солідарності для сталого розвитку в часи загроз;

– Солідарність за межами ЄС та її застосування в країнах-кандидатках;

– Роль недержавних акторів у реалізації Порядку денного у сфері сталого розвитку крізь призму солідарності;

– Корпоративна повага до солідарності у воєнний та післявоєнний періоди;

– Зобов’язання приватних постачальників критично важливих товарів і послуг;

– Вимушена міграція під час війни та роль приватних осіб у мінімізації ризиків примусової праці;

– Розбудова корпоративної солідарності на основі концепції «бізнес і прав людини».

Особливу зацікавленість викликала доповідь голови Європейського суду з прав людини Роберта Спано щодо ролі обов’язків, зобов’язань і відповідального ставлення у європейському дискурсі з прав людини.

У ході інших заходів Форуму з питань євроінтеграції, в яких брали участь співробітники Інституту, розглядалася серія важливих питань, а саме: Угода про асоціацію як дороговказ наближення правової, політичної, економічної систем України до acquis ЄС; можливість особливої «прискореної» процедури («fast track») приєднання України до ЄС; досвід євроінтеграційного шляху держав до ЄС; пріоритетні сфери для подальших євроінтеграційних реформ України; дотримання цінностей ЄС як мірила європейського напрямку розвитку України; особливості процесів європейської інтеграції України в умовах повномасштабної війни, тощо.