Щорічні Загальні збори НАН України

15 червня 2022 року відбулися Загальні збори Національної академії наук України.

Відповідно до Статуту НАН України у сесії взяли участь академіки та члени-кореспонденти НАН України, а також делеговані представники наукових колективів установ НАН України.

IMG_0476

Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України був представлений: директором Інституту, членом-корепондентом НАН України, доктором юридичних наук, професором Володимиром Устименко; заступником завідувача відділу проблем міжрегіонального співробітництва Луганської філії Інституту, доктором економічних наук, старшим дослідником Юлією Рогозян та головою Первинної профспілкової організації, старшим науковим співробітником відділу проблем модернізації господарського права та законодавства Інституту, кандидатом юридичних наук Антоном Сошниковим.

IMG_0408

Сесію Загальних зборів НАН України відкрив Президент НАН України, академік НАН України Анатолій Загородній, який звернувся до присутніх зі вступним словом. Він зазначив, що разом з усією нашою країною Національна академія наук прожила непростий 2021 рік і зараз працює у вкрай надскладних умовах воєнного стану. «Перед державою стоять грандіозні завдання забезпечення перемоги та відбудови зруйнованої економіки й інфраструктури, і наша Академія має взяти активну участь як у розробленні перспективних планів такого відновлення, так і в їх реалізації», – наголосив Анатолій Загородній.

IMG_0478

На заході також були присутні Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет та його заступник – Олексій Шкуратов.

Сергій Шкарлет оголосив учасникам сесії Загальних зборів НАН України вітання від Президента України Володимира Зеленського.

IMG_0477

Президент  НАН України Анатолій Загородній виступив із доповіддю про діяльність Національної академії наук України в 2021 році – першому півріччі 2022 року та основні завдання наступного періоду.

У доповіді було представлено окремі приклади результатів фундаментальних досліджень світового рівня та вагомих результатів інноваційних прикладних досліджень і розробок минулого року, а також хід реалізації заходів з реформування НАН України.

Анатолій Загородній поінформував про поточний стан справ у Національній академії наук в умовах військового стану, про виклики, з якими зіткнулася академічна наукова спільнота перед лицем повномасштабної агресії рф проти України, втрати, яких зазнала Академія під час війни, а також виокремив найголовніші завдання Академії наук на наступний період.

По завершенні обговорення Загальні збори НАН України одноголосно схвалили Звіт про діяльність Національної академії наук України у 2021 році, прийнявши відповідну постанову.

IMG_0414

Одним із питань на порядку денному стало виключення зі складу іноземних членів НАН України, які своєю підтримкою збройної агресії російської федерації проти України заплямували це високе звання, а також окремих членів НАН України, які стали на шлях співробітництва з державою-агресором і перебувають на тимчасово окупованих територіях Донбасу, Автономної Республіки Крим та за кордоном. За результатами таємного голосування було прийнято рішення про виключення зі складу Академії 7 членів НАН України та 13 іноземних членів НАН України.

Також під чаc Загальних зборів відбулоcь нагородження найвищою відзнакою Національної академії наук України – Золотою медаллю ім. В.І. Вернадського.