ІІ-й Форум ООН із бізнесу та прав людини у Східній Європі та Центральній Азії «За межами добровільності: правильний бізнес для людей і планети»

11-12 листопада 2021 року відбувся ІІ-й Форум ООН із бізнесу та прав людини у Східній Європі та Центральній Азії «За межами добровільності: правильний бізнес для людей і планети».

Традиційно в Форумі взяли участь представники Інституту економіко-правових досліджень імені В.К.Мамутова НАН України: керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва у сфері економіки Інституту, к.ю.н., ст. наук. співр. Санченко Алевтина Євгенівна та експерти Центру перспективних досліджень і співробітництва у сфері економіки Інституту, к.ю.н. Токунова Анастасія Володимирівна так.ю.н. Сошников Антон Олександрович.

Форум ООН із бізнесу та прав людини у Східній Європі та Центральній Азії є ключовою регіональною платформою за участю представників урядів, підприємців, юристів, представників інвестиційних компаній, національних установ з питань захисту прав людини, профспілок, об’єднань громадянського суспільства, наукових кіл, органів ООН, інших міжнародних організацій та ЗМІ, що підтверджує його статус чи не найбільшого майданчика для встановлення зав’язків, обміну досвідом та вивчення ініціатив щодо дотримання прав людини.

Одним з обговорюваних питань на Форумі цього року було питання щодо підтримки Європейським парламентом пропозиції з прийняття Директиви ЄС щодо обов’язкової процедури належної обачності з прав людини, навколишнього середовища і належного управління. Передбачається, що Директиву буде ухвалено наприкінці 2021 року і матиме суттєвий вплив на регіон. Вона буде особливо важливою для шести країн Східного партнерства ЄС (Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Республіки Молдова та України) та країн-кандидатів в ЄС (Албанія, Республіка Північна Македонія, Чорногорія, Сербія та Туреччина). Її впровадження потребуватиме широкомасштабного підвищення обізнаності та нарощування потенціалу компаній та урядів