Дослідження ДУ “ІЕПД ім. В.К. Мамутова НАНУ” «Роль українського споживача в економіці та важливість використання РРО для простежуваності продукції на ринку та захисту споживчих прав»

Державна устнанова “Інститут економіко-правових досліджень ім. В.К. Мамутова Національної академії наук України” у другому кварталі 2021 року провела наукове дослідження «Роль українського споживача в економіці та важливість використання РРО для простежуваності продукції на ринку та захисту споживчих прав», в межах якого дослідила:

  1. Міжнародний досвід побудови ефективної системи захисту прав споживачів, зокрема через прозорість обліку реалізованих товарів та послуг як приклад для України;
  2. Аналіз ролі споживачів у формуванні національного ВВП та бюджету;
  3. Аналіз підґрунтя для функціонування тіньової економіки на ринку споживчих товарів та послуг (у тому числі через невикористання реєстраторів розрахункових операцій (далі РРО);
  4. Аналіз доводів опонентів обов’язкового використання РРО;
  5. Аналіз прямих, непрямих та потенційних втрат для споживачів від функціонування тіньової економіки на ринку споживчих товарів та послуг;
  6. Аналіз поширеності та сфери застосування РРО в країнах-членах ЄС;
  7. Позитивні зміни для добросовісних СГД, що знаходяться на спрощеній системи оподаткування від впровадження РРО;
  8. Порівняльний аналіз ефективності фіскального чеку та інших розрахункових документів для забезпечення прозорості обліку товарів та ефективного захисту прав споживачів;
  9. Розрахунок частки фізичних осіб підприємців, що знаходяться на спрощеній системі оподаткування у формуванні бюджету при чинній системі оподаткування (як у відсотках так і в грошовому еквіваленті) та їх використання недобросовісним бізнесом для формування сірого ринку та порушення прав споживачів;
  10. Проблеми законодавства, що сприяють порушенню прав споживачів та функціонуванню тіньової економіки, з практичними рекомендаціями їх вирішення.

Дослідженням Інституту встановлено, що частка споживачів у формуванні ВВП за витратами склала у 2020 році 73.4%.

Частка споживачів у наповненні бюджету була вирахувана, базуючись на частці споживачів у об’ємі основних податків, які сплачуються споживачами; це податок на додану вартість, та акцизний податок.

За результатами проведених розрахунків було встановлено, що безпосередньо українськими споживачами, сплачено до державного бюджету у 2020 році 416 млрд. грн., що складає 37.6% всіх надходжень до державного бюджету, або 47.4% всіх сплачених податків.

Також, визначено розмір прямих та непрямих втрат споживачів від без облікової торгівлі у 37.5 млрд. грн.. та майже 1 трлн. грн. відповідно.

Обсяги тіньової економіки розраховані за методом «витрати населення — роздрібний товарообіг», свідчать, що її розмір у 2020 році склав 1 трлн. 864 млрд. грн.

Розміри контрабанди в Україні за 2020 рік оцінено у 471 млрд. грн.

Також було зазначено, що недобросовісний бізнес на ринку значно не знижує споживчі ціни на товари, з яких не сплачує податки (не зважаючи на те, що з не сплачених податків міг би зменшувати ціну товарів майже на чверть), а просто привласнює собі цю різницю. Отже, як би цього не відбувалось, то споживачі могли сплатити у 2021 році до бюджету 135 млрд. грн. ПДВ та 53 млрд. грн. акцизного податку, а за умови повноцінної сплати податків великим недобросовісним  бізнесом, що ховається за суб’єктами господарської діяльності спрощенцями, такий бізнес мав сплатити суму майже у 91 млрд. грн. Тобто бюджет міг би отримати майже 280 млрд. грн. додаткових коштів.

За результатами досліджень було підготовлено доповідні записки до керівників наступних органів виконавчої та законодавчої влади:

  1. Офіс Президента України
  2. Кабінет Міністрів України
  3. Міністерство економіки України
  4. Міністерство фінансів України
  5. Комітет з питань економічного розвитку Верховної Ради України
  6. Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики
  7. Державна податкова служба України
  8. Державна регуляторна служба України
  9. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
  10. Рада з питань сприяння розвитку малого підприємництва при Президентові України.

З повними результатами наукового дослідження, його «summary» та презентацією можна ознайомитись за посиланнями нижче.

1) результатами наукового дослідження – завантажити

2) summary – завантажити

3) презентація – завантажити