Дев’ятий щорічний Форум ООН з питань бізнесу та прав людини: участь співробітників Інституту

16-18 листопада 2020 р. відбувся Дев’ятий щорічний Форум ООН з питань бізнесу та прав людини, тему якого було визначено як «Попередження порушень прав людини, пов’язаних із підприємницькою діяльністю: ключ до сталого майбутнього людей і планети».

Форум ООН є найбільшою щорічною міжнародною зустріччю з цих питань за участю більше 20000 представників урядів, підприємництва, юридичних фірм, інвестиційних компаній, національних установ з питань захисту прав людини (в т.ч. установ омбудсменів), профспілок, об’єднань громадянського суспільства, наукових кіл, органів ООН, інших міжнародних організацій та ЗМІ, що робить його найбільшим майданчиком для встановлення зв’язків, обміну досвідом та вивчення безлічі ініціатив щодо заохочення дотримання прав людини корпораціями.

Цього року Форум відбувся в режимі відео-конференції, і його слухачами стали керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері  економіки Інституту Санченко Алевтина Євгенівна, к.ю.н., .с.н.с. та експерти Центру Токунова Анастасія Володимирівна, к.ю.н. та Сошников Антон Олександрович, к.ю.н..

Під час заходу розглянуто велику кількість різноманітних питань, серед яких, зокрема: визначення ролі інструментів, які можна запровадити та використовувати в ході імплементації Керівних принципів ООН з питань бізнесу і прав людини для подолання наслідків пандемії Covid-19; запобігання конфліктам та їх подолання, пост-конфліктне відновлення за участю бізнесу; відповідальне використання сучасних технологій у відбудові світової економіки; запобігання кліматичній кризі; вирішення проблем вразливості працівників-мігрантів; запобігання зловживанням правами корінних народів у бізнес-контексті; попередження сексуальних домагань і гендерного насильства; побудова ефективної системи корпоративної соціальної відповідальності; визнання та широке впровадження принципу належної обачності в діяльність бізнесу; вироблення ключових складових ефективного законодавства для забезпечення прав людини в сфері бізнесу; захист правозахисників, які працюють у даному напрямі; подолання корупції; протидія расизму та ксенофобії; розвиток системи недержавних механізмів подання та розгляду скарг; посилення ролі національних установ з питань захисту прав людини, профспілок та інших акторів у відповідних процесах; забезпечення досягнення Цілей сталого розвитку тощо.

Окремо було проведено сесії щодо тенденцій розвитку та застосування концепції «бізнесу і права людини» в окремих регіонах світу: Західній, Центральній та Східній Європі, Африці, Латинській Америці, Карибському басейні, Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

Значну вагу приділено питанням формування основних положень «дорожньої карти» для популяризації та розвитку концепції «бізнесу і права людини» протягом наступного десятиріччя, унормуванню вимог щодо застосування бізнесом принципу належної обачності у форматі міжнародного юридично-обов’язкового акту.

Україну на даному Форумі було гідно представлено двома доповідачками: Представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання соціальних та економічних прав Степаненко Оленою Анатоліївною, та Заступником Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Коломієць Валерією Рудольфівною.

Матеріали Форуму будуть використовуватися співробітниками Інституту в ході здійснення досліджень у межах тем НДР та у поточній співпраці Інституту з Міністерством юстиції України, зокрема у зв’язку з роботою над оновленою Національною стратегією сфері прав людини, Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і Ресурсним центром з питань бізнесу та прав людини в рамках меморандумів про співпрацю, а також з іншими урядовими установами, недержавними об’єднаннями та організаціями, закладами вищої освіти.