Інформаційний день, присвячений особливостям “Пілотного проекту Європейської інноваційної ради: EIC Pathfinder і Accelerator 2020”

У рамках проектної діяльності Європейської інноваційної ради (EIC) на 2020 рік було введено декілька новинок, що спонукало представників EIC спільно з мережею національних контактних пунктів Access2EIC провести 22 квітня 2020 року міжнародний науковий семінар, присвячений висвітленню питань, пов’язаних з наданням актуальної інформації про зміст нових програм, які прийшли на заміну програми SME Instrument в рамках великої програми «Horyzon» на період 2021-2027 рр.5 conf

Спікерами чотиригодинного дистанційного заходу виступили представники команди EIC – проектні менеджери та керівники різних наукових спрямувань: Viorel Peca, Timo Hallantie, Keith Sequeira, Agustin Escardino, Antonio Carbone, Marta Calderaro. Серед учасників міжнародного заходу можна було побачити науковців з Італії, Туреччини, Литви, Німеччини, Великобританії, українську сторону представляла заступник завідувача відділу проблем міжрегіонального співробітництва Інституту економіко-правових досліджень НАН України, вчений секретар Луганської філії, д.е.н. Юлія Рогозян.

Screenshot_20200422-111957

Представлений пілотний проект має на меті об’єднати передові науково-дослідні та інноваційні спільноти з малими та середніми підприємствами (МСП), які здатні перетворити нові технології в продукти та послуги. Він працює на новаторсько-орієнтованій основі і виступає унікальним осередком, де винахідник зможе зустрітись з інноватором, а об’єднавши зусилля (ідеї) поспілкуватися й віднайти інвестора. Головний меседж наукового семінару, який було покладено в основу виступу кожного спікера, полягав у визначенні міждисциплінарних наукових досліджень та участі в них саме молодих учених як пріоритетних з точки зору Європейської інноваційної ради, при цьому напрям маркетингових інновацій, пов’язаних з розвитком підприємства або території, стають одним з найперспективніших для європейських наукових досліджень.

1 conf

Проект передбачатиме впровадження та використання 2 основних інструментів, на які Європейська Комісія  виділила 10 млрд. євро:

«The Pathfinder» – для перспективних досліджень. Передбачається  надання грантів для проривних ідей, рівень готовності яких оцінюється від 1 до 5 за шкалою оцінювання. Загальна мета даного інструменту полягає у підтримці  розвитку інновацій, які потенційно можуть формувати  ринок.

2 conf

«The Accelerator» –  для проривних інновацій,  спрямований на допомогу у подоланні європейськими інноваціями «долини смерті» (беззахисної інтелектуальної власності), шляхом стимулювання підприємництва та компенсації неприйнятих європейськими інвесторами ризиків. Інструмент передбачає надання грантів або індивідуального прямого змішаного фінансування окремим інноваторам або інноваційним компаніям, рівень технічної готовності розробок яких оцінюється від 5 до 9 за шкалою оцінювання.

4 conf

6 conf