Співпраця з Офісом омбудсмена посилюється

21 грудня 2019 року Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Денісова Л.А. своїм наказом № 123.15/19 «Про затвердження персонального складу Координаційної ради з питань захисту економічних прав» долучила до складу зазначеної ради директора Інституту, члена-кореспондента НАН України Устименка В.А.

Метою діяльності Координаційної ради є сприяння Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини у здійсненні контролю за додержанням прав і свобод людини і громадянина, в тому числі прав власності, прав споживачів, земельних прав, права на підприємницьку діяльність, діяльність у сфері фінансових послуг, права на безпечне для життя і здоров’я довкілля, розробки законодавчих пропозицій, надання експертної допомоги з питань поліпшення стану захисту економічних прав людини та громадянина.

У складі ради є представники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, громадських об’єднань, науково-експертного середовища. НАН України в раді представлена членом-кореспондентом НАН України Устименком В.А.

На засіданні 23.12.2019 року розглянуті наступні питання:

  1. Проблемні аспекти дотримання прав громадян – споживачів житлово-комунальних послуг. Проблемні аспекти проведення капітальних ремонтів будинків.
  2. Щодо забезпечення права громадян на соціальне житло в сучасних умовах.
  3. Звіт про роботу Координаційної ради за 2019 рік та пропозиції до плану роботи на 2020 рік.

Прийнято рішення про створення робочої групи із представників офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства розвитку громад і територій, Київської міської ради щодо Положення про співфінансування реконструкції, реставрації, проведення капітальних ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирних будинках міста Києва, його відповідності вимогам законодавства в частині економічних прав громадян.

Також прийняті рішення про ініціювання пропозицій щодо приведення житлового законодавства України відносно соціального житла до вимог міжнародно визнаних обов’язків держави, затвердження мінімальних соціальних житлових стандартів.

Устименко В.А. вніс пропозицію щодо необхідності врахування при розробці законодавчих ініціатив  житлових прав внутрішньо переміщених осіб, в тому числі у тимчасовому житлі різного рівня капітальності, які були враховані.

Планом роботи на наступний рік передбачено розглянути питання щодо:

  • забезпечення права громадян на отримання транспортних послуг належного рівня;
  • реалізації прав громадян у сфері права на житло;
  • захисту прав громадян під час проведення земельної реформи;
  • актуальних проблем забезпечення прав громадян на безпечне для життя та здоров’я довкілля.

  • Наказ про утворення ради
  • Снимок экрана 2019-12-24 в 16.31.32
  • Снимок экрана 2019-12-24 в 16.31.03
  • Снимок экрана 2019-12-24 в 16.31.12