Донецькій області – 85 років!

З метою вдосконалення адміністративного управління у 1932 р. в Україні було впроваджено поділ на області. 2 липня 1932 р. було створено Донецьку область, і вона стала шостою в Україні (разом із Вінницькою, Дніпропетровською, Київською, Одеською та Харківською).

У постанові Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету від 2 липня 1932 р. було вказано, що область створюється «задля наближення та покращення якості оперативного керівництва розвитком промисловості та культурно-побутовими процесами Донбасу, вдосконалення плановості, забезпечення сільськогосподарської бази задля потреб виробництва та робочого постачання».*

* З довідки Державного архіву Донецької області

Вчора, 2 липня 2017 р., на Донеччині відбулися урочистості, присвячені святкуванню 85-річчя Донецької області. Привітати мешканців області приїхали як гості з різних куточків України (в тому числі співробітники нашого Інституту), так і представники інших країн.

Відкривав святкування керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, який розповів про досягнення області та подякував людям, сумлінна праця яких і стала причиною цих надбань. Він висловив подяку і військовим, які захищають край, і цивільним, які намагаються робити все, що від них залежить, аби допомогти солдатам відстояти цю землю. Було наголошено, що до Донецької області наразі прикуто найбільшу увагу. Тому кожен невірний крок буде розглядатися максимально критично, але й кожна перемога буде надихати інших боротися і будувати.

Не обійшлося і без подарунків. Так, у ДП «Укрпошта» розробили спеціальну марку, конверт та штамп до річниці.

Було також згадано людей, які своєю працею зробили внесок у розвиток області. На сцену було запрошено та нагороджено низкою відзнак, подяк та грамот професіоналів різноманітних спеціальностей та покликань: листонош, держслужбовців, водіїв, медичних сестер, військових тощо.

Одним із найщиріших стало привітання Надзвичайного і Повноважного Посла Бельгії в Україні Люка Якобса. Він розповів про шлях співробітництва Бельгії та Донецького регіону протягом десятиріч, провів паралелі між історією області та сьогоденням, відзначив ключові, за його думкою, досягнення Донецького регіону.

Область приймала вітання також від Польщі особі Януша Яблонського, Генерального консула Республіки Польща у Харкові) та народу Сполучених Штатів Америки (представником якого виступив співробітник USAID Бенджамiн Лонг).

Святкування відвідали низка українських держслужбовців найвищого рівня. Серед них слід особливо відзначити виступ Міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака, який крім привітань приділив увагу одній із найбільш обговорюваних на сьогодні в Україні темпитанню можливої екологічної катастрофи на Донбасі, про яку нещодавно зазначив заступник міністра з тимчасово окупованих територій та ВПО Георгій Тука. Пан Семерак розповів про заходи, які мають місце задля визначення обєктивної ситуації, а також про відповідну попереджувальну роботу.

Офіційна частина завершилася виступом декількох виконавців, відомих в регіоні, та прес-конференцією, після чого на гостей чекали відвідання саду Бернацького (нещодавно відновленого в Краматорську парку), великий святковий концерт за участю кращих творчих колективів Донеччини та виступ гурту «5 Vymir».

Інститут щиро вітає всіх Донеччан з визначною датою та бажає, щоб кожну наступну річницю Донецька область зустрічала більш сильною та успішною у порівнянні з попередньою!