Зустріч з Президентом Конституційного Суду Грузії Георгієм Папуашвілі

Чинний Президент Конституційного Суду Грузії (2006 – 2016 рр.) Георгій Папуашвілі має багаторічний довід роботи в державних структурах своєї країни і реалізації успішних проектів реформ: він обіймав посади Міністра охорони навколишнього середовища і природних ресурсів Грузії (2005 – 2006 рр.), Міністра юстиції Грузії (2004 – 2005 рр.), був Директором програми з Верховенства права в «Open Society-Georgian Foundation», Тбілісі, Грузія (2001 – 2004), очолював апарат комітету конституційних і правових справ і верховенства права Парламенту Грузії (1997 – 1999 рр.), входив до складу членів Венеціанської Комісії Ради Європи (2007 – 2015 рр.).

29 квітня 2016 р. Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація правників України» було організовано зустріч з Георгієм Папуашвілі, на якій від Інституту економіко-правових досліджень НАН України був присутній директор д.ю.н., професор, Заслужений юрист України, чл.-кор. НАПрН України Володимир Устименко.

IMG_1153

Ключовими питаннями під час обговорення були:

  • Історія конституційного права;
  • Конституційні розробки у Східній та Центральній Європі;
  • Сучасні тренди і перспективи конституційних поправок в Грузії й Україні;
  • Історія і розвиток конституційного контролю;
  • Історія і роль конституційних судів;
  • Приклади України й Грузії;
  • Нові розробки, тиск інших гілок влади;
  • Судова реформа в Україні й Грузії – виклики імплементації принципів верховенства права в нових демократіях;
  • Ахіллесова п’ята України.

Як повідомляє «Юридична газета», в Грузії широко поширений інститут індивідуальної скарги в КС, з якою можуть звертатися будь-які фізичні та юридичні особи. За період функціонування цього інституту суддям не довелося стикатися з проблемою надмірної кількості скарг, чого побоюються українські власники мантій з введенням механізму конституційної скарги.

IMG_1154

Працюючи в цьому напрямку, КС Грузії не раз ініціював скасування законодавчих актів. Однак, якщо Суд вбачав можливість виникнення пробілу в законодавчому полі, завжди надавав час Парламенту для внесення необхідних змін. Природно, Парламент не завжди залишається задоволений рішеннями КС, однак дієвих механізмів захисту Суду від тиску з його боку немає. Втім з подібною проблемою судді стикаються не тільки в Грузії, але і, наприклад, в Польщі, де факт тиску Уряду на Конституційний суд сколихнув весь Європейський Союз.